Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szilveszteri receptet.

 

 

 

A kiválasztott képeslap

 

 

Tojáskrém:
Keményre főzök öt tojást és hagyom kihűlni. Megtisztítom, vigyázva hogy egy kicsi darabja tojáshéj se kerüljön bele, keverőtálba teszem, villával összetöröm, majd három evőkanál margarinnal, három evőkanál basamellel, egy evőkanál mustárral, kevés sóval és frissen őrölt fehérborssal habosra keverem. Természetesen konyhagéppel, amit 1986 óta képtelen voltam elnyűni, pedig ez áll rajta: hergestellt in der DDR. Fiatalabb olvasóim kedvéért: a gépezetet anno az NDK-ban, azaz Németország szovjetek megszállta részén gyártották. Akkor még senki nem gondolta, hogy a szocialista ipar terméke túléli a rendszert.

 

Májkrém:
Vásárolok fél kiló kenőmájast, valami jobbfajtát. A Pick, a pápaiak és a Délhús általában jobb dolgokat készít mint a versenytársaik. Keverőtálba tördelem, ráteszek három evőkanál kanál margarint, egy evőkanál mustárt, és eg evőkanál majorannát, majd habosra keverem a szocialista gépemmel.

 

Kapros túrókrém:
Fél kiló tehéntúrót áttörök a krumplinyomóval, hozzákeverek egy ujjnyi vastag füstölt szalonnából készült kihűlt pörcöt a zsírjával együtt, és egy fél csokor finomra vágott kaprot. Aztán jöhet a gép, meg a régi emlékek Honeckerről. Ha kell, utánasózom, mert a szalonna nem mindig egyformán sós.

 

A besamel:
vagyis tejmártás így készül: 5 deka lisztből és 5 deka margarinból világos rántást készítek (lassú tűzön és kevergetés mellett felolvasztom a margarint, amikor elkezd gyöngyözni, rászórom a lisztet és kevergetem, amíg rózsaszín kezd lenni), akkor felöntöm egy bő fél liter forró tejjel (vigyázat, ez nagyon tud sisteregni!) és folyamatosan kevergetve a kívánt sűrűségűre főzöm. Sóval, egy csipet cukorral és kevés reszelt szerecsendióval ízesítem. A krémeim építéséhez akkor használom, ha teljesen kihűlt.